Mythology - Siren

Sirenler; Yunan mitolojisinin güzellikleri kadar tehlikeli oluşlarıyla da adından söz ettiren, büyüleyici sesleriyle şarkılar söyleyerek denizcileri etkisi altına alan, baştan çıkartıcı ve eşsiz varlıklar olarak resmedilmiş, yaşamış oldukları adalar ile uçurum ve kayalık bölgelerden geçen denizcileri adeta hipnotize ederek gemilerinin alabora olmasına neden olan ve onları karanlık sulara çeken deniz yaratıkları olarak anlatıla gelmiştir.

The Siren - John William Waterhouse - 1900

Vücut yapıları kuşa benzeyen Sirenlerin 2-5 arasında değişen gruplar halinde gezdiğine inanılırken kanatlı ve uçabilen bu mitolojik canlıların denizkızlarından farklı olarak iki kuyruğa sahip olduğu belirtilir.

Sirenum scopuli isimli adada yaşadıkları söylenen sirenlerin çeşitli kaynaklarda yer alan çok daha farklı yerlerde yaşadıkları da belirtilip içlerinde İzmir'in Foça semtindeki Siren Kayalıkları da bu efsanenin yaşadığı yerler arasında gösterilirken tüm bu yerlerin ortak özelliği olarak ise uçurum ve kayalıklara sahip olması belirtilmiş.

Yunan mitolojisinde sirenlerin lanetinden kurtulabilen tek kişi olan İthaka kralı Odysseus'un efsane ise şöyle:

"Tarihin en destansı savaşlarından biri olan Truva Savaşı bitmiş, Yunanlı denizciler eve dönmek heyecanı ile denize açılmışlardır. Ancak büyük bir fırtına pek çoğunu birbirinden ayırmış ve yollarını Siren Kayalıklarına düşürmüştür. Tüm denizciler Truva'da kurtardıkları canlarını bu kayalıklarda bırakmak zorunda kalmışlardır.

Siren Kayalıklarında olup biten her şeyden haberdar olan Tanrıların sevdiği Odysseus ise Denizler Tanrısı Poseidon'un bu kızlarının kendilerine ölüm getirmesinden çok korkuyormuş ve evine ve güzel karısına dönebilmek için çıktığı bu yolda ölmemek için Büyücü Tanrıça Kirke'den akıl istemiş.

Ulu kâhin Kirke'nin tavsiyesi ile tüm mürettebatın kulaklarını ses geçirmeyecek şekilde balmumu ile kapattıran Odysseus, kendisini ise direğe bağlatmış ve Sirenlerden uzaklaşana dek her ne emir verirse versin çözülmemesini emretmiş.

Ulysses (Odysseus) and the Sirens - John William Waterhouse - 1891

Siren Kayalıklarına yaklaştıklarında Sirenlerin eşsiz sesinin büyüsüne kapılan Odysseus, aklını başından alan bu sesler karşısında bağırmış, çırpınmış ama kendisini duyuramamış ve en sonunda da biçare olduğu yerde bayılmış.

Gözlerini açtığında ise tehlikenin geçtiği ve çözüldüğünü gören Odysseus, yıllardır görmediği ülkesine ve güzel karısına kavuşsa da Sirenlerin o büyüleyici sesleri ömür boyu kulaklarından gitmemiş."

Bu güzel hikayenin yanı sıra bir de 1991 senesinde kurulmuş bir müzik grubu olan Kamelot'un A Sailorman's Hymn (Bir Denizcinin İlahisi) isimli şarkısına da sahiptir Sirenler.


Her güzelliğin bir bedeli olsa gerek.. ;)


1 yorum:

  1. Kıbrıs otel rezervasyon 100 TL’den başlayan konaklama fiyatları, en çok tercih edilen oteller, tatil fırsatları, kampanyalar ve ulaşım alternatifleri.
    http://www.otelkibris.com.tr/
    #kıbrısotel #kıbrısotelleri #kıbrısotelle

    YanıtlaSil